Forfatterportrætter


Thomas Kingo (1634-1703): 
Dansk salmedigter. Har skrevet ”Ked af verden, kær af himlen”. Var Hans Adolph Brorsons modstykke (dvs. pietist). Thomas Kingo lavede hyldestdigtning til det verdslige, dvs. han horede og drak for det var okay på jorden. Repræsenterer barokken/oplysningstiden.

Vilhelm Helt (1652-1724):
Dansk embedsmand og digter. Han oversatte i 1680'erne satiriske digte af hollænderen Jacob Cats. Senere skrev han mere eller mindre selvstændige typesatirer, ofte i stive alexandrinere og bredt gentagende stil.

Hans Adolph Brorson (1694-1764):
Brorson var gennemsyret pietist og salmedigter. Pietisme – en trosretning inden for kristendommen, som dyrker en levende, inderlig og personlig tro. Pietas: Fromhed. Hans Adolph Brorson var Thomas Kingos modstykke idet at Hans Adolph Brorson hylder det gejstlige og Kingo hylder det verdslige, idét livet på jorden er underordnet. Et gennemgående tema i Brorsons salmer er ærefrygt. 

Ambrosius Stub (1705-1758):
Har skrevet adskillige kendte og elskede lejlighedsdigte, vers og arier, der ved deres lethed og ynde står i noget grel kontrast til hans udsvævende, omflakkende og på hans senere år desværre også forhutlede tilværelse, delvist forårsaget af druk, manglende anerkendelse for sin kunst og ægteskabelige problemer. Tilhører oplysningstiden.

Schack Staffeldt (1769-1826):
Dansk guldalderdigter og nyplatonist. Samtidig med Adam Oehlenschläger. Dog var de to forskellige idét Oehlenschläger var nationalromantiker og Staffeldt var nyplatonist. Han udgav sin første digtsamling Digte i 1804. Han har heller aldrig opnået den samme status som f.eks. Oehlenschläger. Staffeldt regnes for en af romantikkens forfattere.

Adam Oehlenschläger (1779-1850):
Dansk guldalderdigter. Nationalromantiker. Har skrevet Guldhornene og Der er et Yndigt Land. 

BS. Ingemann (1789-1862):
Dansk salmedigter og forfatter af en række historiske romaner. Hans mange salmer for børn gjorde ham kendt. Især huskes Nu titte til hinanden, I Østen stiger solen op, Julen har bragt velsignet bud og Dejlig er jorden. Kritikeren Georg Brandes sagde om dem: "Hans morgen- og aftensange er uforgængelige ..." Fra romantikken.

Carsten Hauch (1790-1872):
Var digter og forfatter under romantikken. Hele hans forfatterskab er gennemsyret af den naturfilosofiske idealisme, som den norske geolog og filosof Henrich Steffens (1773-1845) bragte til Danmark i 1802, af romantikkens geniopfattelse og af den tidlige romantiks dannelsesidealer. I overensstemmelse med sin generation anså han dramaet i dets forskellige afskygninger for digtningens højeste form, og hans tidligste værker er alle i en eller anden forstand dramatiske: Hamadryaden, som var det første han skrev under sygdommen, er et romantisk eventyrspil, Bajazet, Tiberius og Gregorius den Syvende, som blev til i Rom i 1826, er mere direkte skrevet for scenen. Efter hjemkomsten fortsatte han med at skrive for teatret i mange forskellige genrer.

Tom Kristensen, 4.8.1893-2.6.1974.  Hans form- og farvebevidste digtning er inspireret af 1890’ernes symbolisme. Er kendt for sin særegnede, kaotiske digtning og samfundskritik. Litterær periode: Mellemkrigstidens ekspressionisme.

Hulda Lütken, 5.10.1896-9.7.1946. Debuterede med digtsamlingen Lys og Skygge (1927), der er senromantisk inspireret. Hendes senere litterære værker er inspirerede af mellemkrigstidens realisme med fokus på kvindelig identitetsdannelse. Særligt optaget af psykoanalysen og den freudianske driftslære.

Harald Landt Momberg, 1896-1975. Var i sin samtid kendt for sine radikale lyriske eksperimenter med opløsning af syntaks og leg med sproget som materiale, lyd og form. Er ikke særlig kendt i dag. Litteraturhistorisk periode: Ekspressionisme

Jens August Schade, 10.1.1903-20.11.1978. Skrev surrealistisk inspirerede digte om erotikken og sanseligheden som omdrejningspunkt for alt liv. Litteraturhistorisk periode: Efterkrigstidens modernisme/surrealisme

Tove Meyer, 1913-1972. Hendes lyriske forfatterskab udviklede sig fra nyromantisk og poetisk til en mere personlig og søgende, modernistisk stil, med eksperimenterede sprog og billeder og usædvanlige ordsammensætninger. Litterærhistorisk periode: Efterkrigstidens modernisme.

Halfdan Rasmussen, 29.1.1915-2.3.2002. Begyndelsen af forfatterskabet var præget af en social kritik under 2. Verdenskrig og i efterkrigstiden. Blev senere kendt for sine humoristiske børnerim og leg med sproget. Litteraturhistorisk periode: Efterkrigstidens pessimisme (Senere: Børnerim)

Thorkild Bjørnvig, 2.2.1918-5.3.2004. En af hovedkræfterne bag tidskriftet Heretica, der havde til formål at skabe en litterær debat. Han mente, at kunstneres rolle var at ændre samfundet gennem poesi. Litteraturhistorisk periode: Lyrisk modernisme/symbolisme. Heretica-digtningen.

Erik Knudsen, 27.3.1922-12.11.2007. Han forfatterskab er inspireret af efterkrigstidens modernisme. Redaktør af tidsskriftet Dialog (modstykket til Heretica), hvis mål var at sætte digtningen ind i en social sammenhæng. Hans lyrik bevægede sig fra oprindelig verseform mod talesprogsdigte. Temaer i digtningen var ofte samfundsbestemte vilkår sat overfor det enkelte menneskelivs vilkår.

Emil Aarestrup
1800-1856Hører til perioden romantikken (romantisme, ca. 1830).
Er kendt for at have erotik som en stor del af hans poesi, ofte skjult i teksten.
Han skriver udelukkende lyrik. 

H.C. Andersen
1805-1875
Han er fra perioden romantikken.
Er særligt kendt for sine eventyr. Er kendt i hele verden. Anerkendt som en af 1800-tallets mest originale forfattere. Har skrevet digte, teaterstykker, romaner, noveller og eventyr. 

Sophus Claussen
1865 1931
Han er fra perioden symbolisme.
Har udgivet digtsamlingerne Naturbørn og Djævlerier. Er kendt som erotiker og symbolist, kvinder var ofte centrum for hans digte. 

Thøger Larsen
1875-1928
Han er fra perioden det folkelige gennembrud
Hans digt Den danske sommer indgår i kulturkanonen.

Gustaf Munch-Petersen
1912-1938
Er fra perioden Det folkelige gennembrud
Var både forfatter og maler. Er kendt for surrealistiske prosadigte. Digtet Det underste land er i kulturkanonen. 

Bodil Bech
1889-1942
Hun er fra perioden omkring ekspressionismen og det folkelige gennembrud.
Debuterede først som 45-årig med digtsamlingen Vi der ejer natten. Digtene indeholder surrealistiske, modernistiske træk. Hun anvender naturbilleder med kosmiske og erotiske undertoner. 

Johannes V. Jensen
1873-1950
Har modtaget nobelprisen i litteratur i 1944. Han er mest kendt for novellesamlingen Himmerlandshistorier, og romanerne Kongen Fald og Den lange rejse. Er fra det folkelige gennembrud. 

Otto Gelsted
1888-1968
Han er fra perioden socialrealisme og surrealisme.
Var dansk forfatter, lyriker, litteraturkritiker og journalist.

Ivan Malinowski
1926 – 1989
Skriver politiske digte og essays i en modernistisk tradition.
Hans digt Myggesang er medtaget i kulturkanonen.

Frank Jæger
1926 – 1977
Forfatter, der blev populær på poesien og radiospillene.
Hans digt Sidenius i Esbjerg er medtaget i kulturkanonen.

Cecil Bødker
1927 –
Skrev ofte absurde, katastrofeprægede tekster og radiodramatik.
Meget kendt for børnebøgerne der handler om Silas.

Per Højholt
1928 – 2004
En indflydelsesrig dansk digter.
Har skrevet en digtsamling inspireret af Heretica.
Brød igennem med digte i modernistisk stil.

Jørgen Gustava Brandt
1929 – 2006
Dansk digter i mere end 50 år.
Debuterede i 1949 med digtsamlingen Korn i Pelegs mark.
Har også været ansat ved Danmarks Radio og var medlem af Det Danske Akademi.

Benny Andersen
1929 –
Dansk digter, lyriker, forfatter, komponist og pianist.
Bl.a. kendt for bøgerne om Snøvsen.
Er medlem af Det Danske Akademi.

Klaus Rifbjerg
1931 –
Dansk forfatter, kendt for ofte at berette om sit barndomsliv.
Ofte kaldt for Store Klaus og har skrevet bl.a. den kroniske uskyld.

Inger Christensen
1935 – 2009
Dansk forfatter der skrev meget eksperimenterende romaner.
Betragtes som en af Danmarks mest respekterede digtere.

Johannes L. Madsen:
Johannes L(und) Madsen (20. november 1942 i Århus - 28. juni 2000 i Aarup på Fyn) var dansk forfatter.
Johannes L. Madsen benyttede flere pseudonymer: Johs. L. Madsen, Iohannes L. Madsen, Johannes eL Madsen, Johs. Lund m.fl.
Modernisme

Henrik Nordbrandt:
Henrik Nordbrandt (født 21. marts 1945 på Frederiksberg) er en dansk forfatter og lyriker.
Han har tilbragt det meste af sit voksne liv i Tyrkiet, Grækenland og Italien, og hans lyrik er stærkt påvirket af Middelhavsområdets byer, landskaber og klima. Henrik Nordbrandt er erklæret ateist og udtaler sig ofte om det meningsløse i religion, men mener dog, at der bl.a. i kristendommen er væsentlige budskaber om vores hverdag.
Modernisme 

Dan Túrell:
Dan Turèll (også kendt under kælenavnet Onkel Danny) (19. marts 1946 - 15. oktober 1993) var en dansk forfatter, digter, musiker og buddhist.
I hans bøger er der meget ofte et skær af selvbiografi eller selviscenesættelse. Han deler motiver med de amerikanske forfattere fra beatgenerationen (Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William Burroughs): jazz, storby, stoffer og zen og han har blik for de æstetiske dimensioner af forfald og degenerering, som han ikke mindst dyrker i sin kriminalromanserie.
Modernisme/postmodernisme

Pia Tafdrup:
Pia Tafdrup (født 29. maj 1952 i København) er en dansk digter og forfatter.
Hun har gennem årene foretaget en lang række oplæsningsturnéer i hele verden.
Hun har blandt mange priser modtaget Nordisk Råds litteraturpris i 1999 for digtsamlingen Dronningeporten, skrevet i 1998. Siden 1989 har Pia Tafdrup været medlem af Det Danske Akademi, og hun blev i 2001 udnævnt til Ridder af Dannebrog.
Modernisme/postmodernisme

Søren Ulrik Thomsen:
Søren Ulrik Thomsen (født 8. maj 1956 i Kalundborg) er en dansk modernistisk digter.
Han debuterede i 1981 med City Slang, der tager udgangspunkt i storbyens "blå rum", i overført betydning et melankolsk ladet, nærmest romantiseret (i såvel positiv som negativ forstand) miljø. Fra 1995 er Søren Ulrik Thomsen medlem af Det Danske Akademi. Senest har han modtaget Limfjordsegnens Litteraturpris for 2007.
Postmodernisme

Michael Strunge:
Michael Strunge Jensen (19. juni 1958 i Hvidovre - 9. marts 1986) var en dansk digter. Michael Strunge Jensen, almindelig kendt som Michael Strunge, udgav 11 digtsamlinger. Han brugte undertiden pseudonymerne Marcus Hitengel og Simon Lack. Han begik selvmord i marts 1986. Det sidste han sagde til sin kæreste, Cecilie Brask, var "nu kan jeg flyve" før han hoppede ud af vinduet fra 4. sal i et manisk øjeblik. Hans død beskrives som "punkkulturens" endeligt.
modernisme

Niels Lyngsø:
Niels Lyngsø, f. 1968, dansk forfatter; fra 1999 lyrikanmelder ved Politiken og redaktør af lyriktidsskriftet Den Blå Port. Han er cand.phil. i litteraturvidenskab og har skrevet guldmedaljeafhandling om filosoffen Michel Serres (1993).
Postmodernisme/senmodernisme

Ursula Andkjær Olsen:
Ursula Andkjær Olsen, f. 28.11.1970, dansk forfatter. Hun læste på Forfatterskolen 1997-99 og blev siden cand.mag. i musikvidenskab og filosofi 2002.
Senmodernisme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar